Magyarország szopni fog

A szavazófülkében összemaszatoltatok egy forradalmat, kéretik viselni a következményeit is! Avagy ti akartátok, polgártársak...

Friss topikok

Linkblog

Lassan-lassan a Nagy Szent Narancsnak sikerül úgy beállítania dicstelen szereplését az IMF tárgyaláson, mint nemzetvédő szent háborút. Persze valahogy csak magyarázni kell a bizonyítványt, ha már hülyék voltunk és elkaszáltak matekból az érettségi előtt.

Na majd mi megmutatjuk a világnak! Itten, a rendszerváltó és (emberváltó) forradalom földjén kemény legények élnek, akik szabadidejükben kolbászt töltenek és pálinkát főznek. Szóval itt az ideje, hogy a kommunista szellem újra bejárja Európát és a forradalom eltörölje az átkozott kapitalizmust, minden baj forrását. Mondjuk fura szereptévesztés ez egy alapvetően jobboldalinak mondott izé...pártszövetségtől. Persze tudjuk már pár éve, hogy sokkal szocialistább (vagy komonistább?) a Narancs a Szegfűnél.

Most Magyarország megmutatja, hogy nem függ a Nagy Gonosz Nemzetközi Tőkétől és mellesleg a nemzetközi pénzpiacoktól sem. Ide ne szóljon már be az Unió se nagyon! A legfájdalmasabb az egészben, hogy ezt a nagy szart idehaza el lehet adni az embereknek és még meg is veregetik majd a Népvezér vállát, hogy ezigen- ezigen!

Be kell látnunk, hogy nincsen szükség nekünk IMF-re, amíg forradalmi lázban ég lelkünk! Export cégeinknek még jó is a mostani gyenge forint, meg lesz bankadó is, ami mindent megold. Csak ki fogja hitelezni ezután a magyar mikro- és kisvállalkozásokat? Lehet majd az OTP. Egy MLSZ elnökségért melléállt a kezdeményezésnek. Lehet az Ördögi Gyurcsány, ki személyesen kereste fel a Magyar Bankok Legnagyobbikát, illetve annak vezérét ezt rontotta el. Legalább egy csapatot adhatott volna neki, mondjuk a patinás Videotont. Bár az már foglalt.

106 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tiakartatok.blog.hu/api/trackback/id/tr912197737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden Világos 2010.08.06. 08:37:46

Vajon milyen forradalom az olyan, ami nem hoz gyors és mélyreható változásokat és aminek a végén marad minden a régiben? Márpedig gyakorlatilag ezt ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérum stratégiai államtitkára, amikor kijelentette, hogy "2012&n...

Trackback: A Nemzeti Együttműködés Kormánya hazaküldte a milliárdos pojácákat 2010.08.05. 09:12:38

Hazánk Kormánya és Kormánypártja elkötelezett az itt élő becsületes, magyar emberek támogatásának ügyében. Ekötelezettségüket mi sem bizonyítja jobban, mint a bankadó bevezetése. Akik eddig kifosztották az országot, megkapják méltó büntetésüket. A néhá...

Trackback: Orbán és a világkapitalizmus vége 2010.08.05. 08:55:45

Ha a jövőben is ezektől a pénzügyi szereplőktől vesszük fel az újabb hiteleket, akkor nem igaz, hogy a “spekulatív kapitalizmus” kora véget ért. Vagyis: lehet, hogy másoktól fogjuk felvenni? (Fotó: hetivalasz.hu) Orbán Viktor az új Szé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geszvat 2010.08.05. 00:13:41

Mi történt? Valamiről lemaradtam?
Nem veszünk fel újabb hitelt az önkormányzati választásokig, és ezért hőzöngsz?

Mokker 2010.08.05. 00:22:42

Gratulálok! Kommentelőtársaim, megmutattátok miről is szól itt a dolog. Ezaz, egyétek meg a maszlagot a tévéből meg a rádióból. Én sem értek egyet az IMF minden intézkedésével, de ami itt megy inkább öngyilkosság, mint keresztes hadjárat. Szégyellem kimondani, de a szlovákok és a románok is előbbre vannak...

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.05. 00:28:13

Csak ilyen rövid cikkecskét sikerült összehozni? Ráadásul ilyen gyengét?
Forró Tamás, Bánó, TGM és a többi kiöregedő ballibes médiafullajtár nem lehet büszke az utódaira?
Egyébként már blog-ért is fizet az MSZP Societas a fizetős troll-kampányuk keretében?:
kepviselofunky.blog.hu/2010/01/21/a_vilag_legkommunistabb_nyitokerdese

Ebben a kategóriában is több blogot kell regisztrálni különböző nevek alatt?

Punxsutawney Mormota 2010.08.05. 00:38:10

@wrong: Ebben azért van némi csúsztatás, ostoba padawanom. Az IMF leszarja, hogy mennyire adóztatnak meg bizonyos jövedelmeket. Ez Orbánék találmánya volt - a britek nyomán. Ha már hazudsz, akkor a saját köreidben hazudozz, akik készséggel bégetnek a marhaságaidhoz.

SBSB 2010.08.05. 01:16:30

Ez a foscsi index címlapon? Pfff.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.05. 01:25:01

@SBSB: Mi ebben a meglepő. A zindex mindig is a ballib kiszolgálója volt. Olyan Népszabadság Magyar Narancsos stílusban.
Bede Márton, Új Péter, Tóta W. Árpi és hasonlók szerkesztik. Mit vársz ilyen pofáktól?

pakesz (törölt) 2010.08.05. 01:28:08

a gyenge forint az igenis jo az exportalo cegeknek, csak a devizahiteleseknek nem jo
igaz nekik lett igerve valami de mostanaban valahogy a narancsos hevulet mintha elparolgott volna a devizahitelesek megsegitesenek apropojan

gitáros 2010.08.05. 02:57:42

Ez ám a kurucos magyar virtus, amit ez a fasz Viktor művel... És erre nagyon rá fogunk baszni sajnos.

wrong 2010.08.05. 03:16:24

@Punxsutawney Mormota:
nemtudom kik csúsztatnak nagyobbat, én, vagy azok a mormotafélék akik reformnak neveznék az emberek további megadóztatását:)

nestrot10 2010.08.05. 04:38:35

a Rohadt kis Nemzeti gonosz törpe, terrorelhárítókkal védeti magát....mert érzi, hogy a Nép fegyverrel fogja elvenni tőle a hatalmat!!!!! és jól seggbe lesz lőve a Fityisz bandájával együtt!

Dr.Traktor 2010.08.05. 06:27:49

TILCSÁK BE A NARANCSOT AZ ISKOLAI MENZÁN IS!!!!

nevetséges ez a szorulós műrettegés amit minden blogon nyomnak egy ideje.

dobj be egy nyugi tablettát és vegyél ki pár nap szabit öcsi, még lestresszeled magad...

belekotty 2010.08.05. 06:47:40

Na, látom a narancskommandó megérkezett a kertitörpét és bandáját védeni!
Azt kellene megérteni, hogy a befektetők, akik azt látják hogy az IMF-el durci van, visszaállamosítanak vízműveket, elzavarnak multikat, azok nem szívesen fognak itt ipart csinálni.
Mehetünk Albánia szintjére az EU-n belül.

Werwolf 2010.08.05. 07:11:47

irogassal kommancs, kapsz majd bögret a nagyformatumutol...

biztos boldog volnal, ha menne tovabb az mszmp-s elkuras, a csöd, a leepüles es az imf dönthetne el, hogy a magyar kormanyzat mit tehet es mit nem.

kotrodj el, ha ennyire felsz, hogy szopni fox. el lehet menni, mondta a fleto is, f@xfej.

nestrot10 2010.08.05. 07:18:40

@Werwolf: te szar cigó min. elnök seggét nyaló...bugris hörcsögtosznádi paraszt!

Werwolf 2010.08.05. 07:24:32

@nestrot10:

magad fajta analfabeta kommancs vegleg kussoljon...

(a parasztozas vegkepp szanalmas.)

dögölj meg!

Loglift 2010.08.05. 07:27:36

@Mokker:
Na látom, te is csak a Google Eatrh-al jártál Szlovákiában és Romániában!
Egyébként nem értem, hogy mindkét oldalon miért csak a két végletben tudtok gondolkodni?
Az az egyetlen érvetek (mindkét oldalon), hogy azért jó amit az egyik fél tesz, mert nem a másik oldal teszi!
Ha a másik oldal tenné ugyanazt akkor az egyből rossz lenne, pusztán azért mert a másik oldal teszi?!
Nevetséges, 5 éves értelmi szintű veszekedés! (még csak nem is vita)
De hát amíg értelmileg ezen a szinten van a nagytöbbség addig nem is lesz itt változás, hiszen az nem érdeke se a vörös, se a narancs oldalnak. Igy legalaább tudják hülyíteni a népet!

fg56 2010.08.05. 07:50:19

Ide figyeljetek vak és ostaba Orbán seggnyalók!
Tanuljátok már meg, hogy az élet nem fekete és fehér - pontosabban nem vörös és narancssárga. Aki e hazában nagyvezéretek baromságaira nem vevő, az attól még nem kommunista. Ez 5 évesekre jellemző gondolkodás. Inkább Orbán észosztó királyotok hozzáállása tűnik szocialistának és diktatórikusnak. És lássatok csodát, ezt egy MSZP-SZDSZ gyűlőlő magyar mondja. Jövő évtől lekonyul majd a bajuszotok, hogyha az államcsőd netán bekövetkezik és az infláció - a munkanélküliséggel együtt tovább nő és nem csökken. De az már nem a Gyurcsány sara lesz, hanem a mostani mindenkinél mindent jobban tudó, mégis tehetségtelen és pökhendi jobboldali kormány miatt. 1 évet se adok és Orbánt nagyjából annyira utálni fogja az ország, mint most Gyurcsányt. Pedig én nagyon nem örülnék, ha a tehetségtelen, tesze-tosza (hazudozó) MSZP újra nyerne ebben az országban. De a hazudozás a jobboldalon sem lesz kifizetendő.

Flea 2010.08.05. 07:53:01

Hú micsoda színvonal

rubigan 2010.08.05. 08:06:34

Megy a cikk ehhez a cuki édi tündibündi dizájnhoz itten. Olyan gagyi.
De azért
1/ a bankok abból élnek hogy hiteleznek, tehát fognak pénzt kihelyezni eztán is. hülyék lennének nem így tenni.
2/ a magyar leánybankok ( és az összes k-európai leány)profitrátája a duplája a nyugati anyabankokénak. azaz itt halálra keresték magukat rajtunk az elmúlt sok évben. ha most elveszik a profitjuk 1/3-át a bankadóval, akkor még mindig több marad nekik mint odahaza..leginkább ausztriában.
3/ A románok a tényleg durva megszorításukkal, és az amellett is 9%-os hiányukkal, a szlovákok a 6%-os hiányukkal meg a 70.000 Ft-os nyugdíjukkal, és a düledező kórházaikkal miért is állnak jobban nálunk?
4/ a forint meg nem gyenge, számítások szerint ( árfolyam és infláció összevetése) ha 6 éve 250 volt az euro, akkor az mostani viszonyok között bőven 300 feletti árfolyamot jelentene.
5/ hogy a vezér jól sakkozik-e az majd 1 éven belül kiderül. addig meg ne károgj, mert annál szarabb mint fletó idején történt a hazai gazdasággal és az államháztartással, csak egy háborúban lehetne. mondjuk globális szinten úgyis minden afelé halad...

Rob67 2010.08.05. 08:08:27

Kicsit csalódottan olvasom a kommenteket: nem egy elmebajnokság, legalábbis a stílusa alapjén nem.
A 'szopni fogsz kis fasz' és a 'dögölj meg' kifejezések egész barátinak és közvetlennek számítanak errefelé.
Mondjuk az érvek nagyjából ki is merültek ennyiben és ez azért enyhén szólva hiteltelenné tesz minden beszélgetést.
Ha lenyugodtatok, szájat mostatok, kicsit megpalléroztátok az elmét - ez nem megoldható magénszorgalomból pártprogramokkal - akkor lehetne esetleg beszélgetni a bejegyzésről.
Elmondani vajon miért lesz jó vagy nem jó ez a harc.
Addig azonban itt is csak marad a megszokott orbáni virtus: aki nincs velünk az ellenünk van és vessszen.

Joaquin 2010.08.05. 08:18:30

Ez a cikk nagyon gyenge, ne csodálkozzunk a kommentek minőségén. Ettől függetlenül az alaptétel szerintem igaz: széllel szemben pisálni nem okos dolog nah. Én azért adok nekik egy esélyt, végül is nem volna ördögtől való további kölcsönök nélkül gazdaságélénkítésbe fogni. Mondjuk ennél meg ott a gond hogy kiadást csökkenteni nem nagyon akarnak, de hátha az önkormányzati választások után...

stratez 2010.08.05. 08:22:48

Hogy szopni fogunk-e, az majd ezután válik el, hogy idáig viszont szoptunk a Nagy Rohadt Szekfűnek köszönhetően, az tény.

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 08:23:39

@Rob67:
Az, hogy az IMF okos gondolataira mennyire érdemes hallgatni, kérdéses. Ők ugyanis kizárólag a saját jól felfogott érdekük szerint cselekednek. Az, aki azt hiszi, hogy az IMF-et kicsit is érdekli, éhenhal e itt mondjuk 2 millió ember, téved. Őket szigorúan az érdekli, megfelelő hasznot képesek e termelni a nekik fontos ágazatok (főképp bankok). Ehhez pedig mérhetetlenül lényegtelen, hogy 10 millió,vagy 8 millió ember él itt. Valamint, mint Argentína példája is mutatja, az is tökéletesen mindegy nekik, hogy egy mélyszegénységben élő többség, és egy gazdag párszázalékos kisebbség jön e létre, vagy normális társadalom. Sőt, a normális társadalom óhatatlanul visszapofázik előbb-utóbb. Az pedig külön vicc, hogy általában a leghangosabban azok a "liberálisok" sírnak, akik a demokráciára oly érzékenyek. Persze egy ország szuverenitásának lábbal tiprása, kormányok ugráltatása belefér a demokrácia szemléletükbe. Az tény, hogy az IMF zsarolási potenciálja baromira nagy, de ettől még nem kell azonnal behasalni nekik.

Loglift 2010.08.05. 08:37:23

@Rob67:
"Addig azonban itt is csak marad a megszokott orbáni virtus: aki nincs velünk az ellenünk van és vessszen."
Ez miért kellet a végére?
Ez nem orbáni virtus, ugyanez a virtus működik a másik oldalon IS.
Látom nálad is csak a fehér-fekete (vörös-narancs) látásmód működik!
Sajnállak, a hsz.-od első fel egész normálisnak indult!

Joaquin 2010.08.05. 08:39:32

@Muad\\\'Dib: Az IMF-et nem érdekelné ha éhen halnánk az tény, de egyszerűen nem érdekük. Tanulj kicsit gazdaságtant, nem ez az első ilyen kommented. Igen gazdaságilag lehetséges, sőt nem ritka, hogy MINDKÉT fél jól jár. Durva nem? Hogy ez most ilyen helyzet-e abban nem vagyok teljesen biztos, de a te általad alkalmazott megközelítés egyszerűen nem működik.
Azt sem értem egy demokratát miért kéne zavarnia, hogy egy demokratikusan választott szervezet beleszól a működésébe?
A zsarolási potenciáljuk pedig pont attól nagy, hogy szükségünk van rájuk.

okostojgli (törölt) 2010.08.05. 08:39:53

@rubigan: inkább a cuki édibédi dizájn mint a te sötétséged.
de azért:
1/ a bankok, mint minden gazdasági vállalkozás, a nyereség miatt csinálja. ha ezt állambácsi lenyúlja, akkor nem lesz nyereséges, tehát felszámolja magát, hazamegy. és nem fog hitelezni.
2/ a magyar leánybankok - most kapaszkodj meg - a nagy magyar monopól mellet kismiskák. vagyis nincs verseny, az történik amit az otp akar. talán találkoztál már emberrel rajtam kívül aki megszüntette otp-s számláját és áment máshoz? továbbá a lakástámogatási rendszer, meg a széchenyi-kártya nem egyéb mint az otp kegyetlen mértékű támogatása. hát persze, hogy nyereséges, nem kicsit, nagyon.
3/ kérdésed nem értem. a "tényleg durva megszorítás" és a "jobban állás" miért zárja ki egymást?
4/ ki nem szarja le mennyi a forint árfolyama?! kiszámíthatatlan, az a probléma. mondjuk egy exportőr be merje vállalni a pölö 2 euro/darab árat a konkurencia 2,2-jével szemben? fog-e erősödni a forint? vagy tovább gyengül, mert akkor 1,8-nal még versenyképesebb lenne, még több vevő, amihez nagyobb kapacitás kell, beruházás, újabb melósok felvétele, stb, stb. mit csináljon példabeli vállalkozásunk? marad ennyi az árfolyam, gyengülni vagy erősödni fog a forint? (legújabb pesti vicc: a forint miért nem csinál szinte semmit néhány napja? mert fideszék elmentek szabira)
5/ miért is kéne 1 évet várni? nyolc éve mást sem hazudnak, mint hogy egycsapásra mindent megoldanak, csak kerüljenek hatalomra. odakerültek, de elkúrnak mindent. (most éppen nem, mert szabin vannak.) akkor mire föl volt ez a nagy pofázás? másik, ha a fletó féle gazdaság és államháztartás alatt a 13. havit (nyugdíj, fizetés) érted, akkor először is fizettesd vissza ezt a 13. havit (nagy)anyáddal. utána pofázhatsz.

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 08:59:56

@Joaquin:
Azért kellene zavarni, mert nem beleszól, hanem kényszerít kormányokat a bankszektornak kedvező döntések meghozatalába. Nagyon érdekes demokráciaszemlélet, hogy amennyiben az én cégem csődbe megy a hülyeségem miatt, maximum kiröhögnek, ha egy bank megy csődbe felelőtlen befektetések miatt, velem fizettetik ki. Ez nem a mindkét fél jól jár esete.
"...Tanulj kicsit gazdaságtant, nem ez az első ilyen kommented. Igen gazdaságilag lehetséges, sőt nem ritka, hogy MINDKÉT fél jól jár. Durva nem?..."
Igen, lehetséges. Ehhez pedig az alapfeltétel az, hogy nem bólintasz rá minden követelésre az első tárgyaláson.

Senkifia 2010.08.05. 09:02:45

@stratez: ott a pont.
mint ahogy azt is hajlamos elfelejteni minden kedves fityesz-fikázó,mikor a gazdaság tragédiájáról beszél, meg hogy viktorka ezt meg azt csinált szarul, hogy amiben most vagyunk,az min. 85%ban az elmúlt 8 év eredménye. és csak 14 az azelőtti 16 évé. És kb 1 a mostani fidesz kormányé. Vegyük példának a devizahiteleket,ami az ország(tévedés ne essék, nem csak a hitelesek) legnagyobb problémája. Amikor a legakciósabb frankhitelek mentek,és a néphülyítés, illetve 235 volt az euró, és 140 a frank, akkor már nagyban dúlt a "trükközés", és veresjani meg gyurcsika épp vetette be a trükkök százait a pénzügyi politikában. És nagyrészt mesterségesen volt 235 az euró és 140 a frank. És ugye azt már mindenki tudja,hogy egyáltalán nem mindegy, hogy 140ről 205re nőtt árfolyamingadozás nem ugyanaz,mint a 165ről 205re. És ez csak egy vetülete annak, ami most megy. Szóval lehet fikázni viktorkáékat,persze. csak ne felejtsük el a nagy elődöket sem. mert ha nagy lesz a szar, abban most már viktorkáék keze is benne lesz. de még messze nem annyira,mint a nagy elődöknek. mert ha az elődöm családfőként eladta a zokninkat is, és kifelé menet felgyújtotta maga mögött a házat, akkor nehogy már én,mint aktuális családfő,legyek azért a felelős,mert egy félig leégett,üres házban nem tudok fél év alatt luxuskörülményeket kialakítani.
szóval lehet magasztalni a szekfűt, és anyázni a narancsot. csak közben a minimális realitásérzéket is nem kéne már elveszíteni.

Átvitel honvéd 2010.08.05. 09:10:04

Egy ilyen übergagyi szar Index-címlapos lehet?...

...Már nem tudom, melyik minősíti a másikat.

Senkifia 2010.08.05. 09:10:32

@Muad\\\'Dib: szívemből szóltál.
emellett azt sem kéne elfelejteni,hogy keménykedhet az IMF, viszont ha hagynak csődbe menni egy országot,illetve belehajtják a csődbe azzal, hogy szivatni kezdik, mert nem csókol segget egyből a nemzetközi pénzvilágnak, amelyik országokat akar erővel irányítani, az ott lakók akaratától függetlenül(fúúúj, nincs is ilyen, ez aljas összeesküvés-elmélet,hogy a nemzetközi pénzvilág irányítani akarná a világot:)), szóval ha csődbe hajtanak egy országot,akkor azzal hirtelen nem csak mi tehetjük fel a kérdést,hogy szopni fogunk e, hanem akkor száll el előbb a környezetünk, aztán európa,majd a fél,ill. egész világ. Ugye láttunk már ilyet. Szóval egészségesebb lenne, ha nem úgy állna hozzá az IMF sem,hogy idejövök, kielemzem, mi a jó nekem, meg a magamfajta bankjainak, és utána rád erőszakolom a saját akaratomat. elvégre azért ez mégis csak egy szuverén (hihi, ezen nevessünk együtt,jó vicc:)) ország,ugye...

Senkifia 2010.08.05. 09:12:18

@József István: nyugi, van ennél sokkal gagyibb is. de igazad van, ez is eléggé slágergyanús-gagyi :)

lüke 2010.08.05. 09:12:30

fülkeforradalom- 12pont - 11 =NER- gazd. szabadságharc
felejtsétek el ezt a sok hülyeséget,
s ne is szajkózzátok
amúgy meg a 2/3 többséggel azt csinálnak ,amit akarnak

KG2000 2010.08.05. 09:21:31

@okostojgli:
1) Olvasd csak el még egyszer, mit is írt rubigan. Azt írta, hogy a bankok így is nyereségesek maradnak, csak kisebb nyereséggel. Ezenkívül egy banknak ezerszer meg kell gondolnia, hogy kivonul-e Magyarországról, mert akkor az összes többi bank abban a pillanatban elfoglalja a piaci űrt.
2) Ez sem igaz. Csak a családban két emberről tudok, aki megszüntette az OTP szmláját: én és a sógorom. Nem mellesleg a sógorom ugyanolyan dühös MOST az új bankjára, mint annak idején az OTPre. Beteges dolog egyetlenegy bankot is félteni.
3) Nem tudom, mit csinálnak a szlovákok és a románok részleteiben, de az biztos, hogy nem kell irigyelni őket.
4) A svájci frank vagy az angol font is ingadozik az eurohoz képest, meg az USA dollár is, de lehet fordítva is nézni, az euro is ingadozik az összes többi valutához képest.
5) Természetesen hazugság az, hogy azonnali gazdasági csodát ígért a Fidesz. Ezt csak egy maszopos bögregyűjtő propagandaagyában létezik. Meglátjuk az önkormányzati választásokon, hogy ez a primitív propaganda mennyire lesz hatásos. Azt azért ne feledd, hogy az MSZP-SZDSZ korrupciós ügyeinek a felderítése még nem fejeződött be. Budapest, 4-es metró, ez a ti saratok, MSZP-SZDSZ, és ilyenek fognak számítani, nem ez a szánalmas maszopos propaganda.

Caprica99 2010.08.05. 09:22:13

Huhú, a sok fideszes hogy ráugrott a posztra és fröcsög....

LOL

angyalföldi partizán 2010.08.05. 09:26:30

Erőt ,egészséget, Szopni Fogsz Elvtárs!Ez az,csak keményen,máshogy nem megy a reakciósok ellen.Majd mi,vén kommerek megmutatjuk mi fán terem az igazság.No Pasaran!

Kivlov 2010.08.05. 09:31:55

@Caprica99:
nem a fröcsögésről van szó, hanem arról hogy a vörösöknek volt 8 évük, hogy lakossanak valamit. semmi érdemlegeset nem tudtak csinálni. most meg hirtelen megvilágosodtak, osztják az észt a 19%-ukkal, ahelyett hogy szégyellnék magukat és bekussolnának...

Loglift 2010.08.05. 09:32:09

@Caprica99:
Ebben teljesen igazad van!
De azt miért, mond meg légyszives MI A JÓ BÜDÖS FENÉÉRT nem veszed észre, hogy a sok mszp-s meg ráugrott a fidszersekre és ugyanúgy fröcsögnek???
Vagy ha észreveszed akkor az MIÉRT nem jegyzed itt meg UGYANÚGY???
MI A JÓ BÜDÖS FENÉRE JÓ EZ A KETTŐS MÉRCE???

öcsi55 2010.08.05. 09:37:38

@nestrot10: köszöm a reggeli viccet,szorakoztató volt.

egerészölyv 2010.08.05. 09:37:58

@Caprica99: és te (véletlenségből) nem fröcsögsz?

:)

egerészölyv 2010.08.05. 09:39:33

A poszt sajnos nem egyéb nívótlan, szellemtelen fröcsögésnél.

lüke 2010.08.05. 09:39:54

s ez a permanens forradalom is egy ideológiai tévedés

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 09:43:27

a sok hülye nem érti, hogy nem az IMF adósít el, hanem az a kormány, amelyik többet költ a bevételeinél. Ezt meg eddig mindegyik megtette.
@Muad\\\'Dib: ha mások pénzéből valósítunk meg akármilyen projektet, akkor az a minimum, hogy amikor a visszafizetés felől érdeklődnek, akkor nem a kurva anyjukba küldjük őket, hanem mondunk valami értelmeset.
Persze olyan jól hangzik, amikor lehet a nácikat lelkesíteni a köcsög zsidó IMF ellen...

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 09:49:12

@peetmaster:
Senki nem lett sehová elküldve. Pusztán a feltételekről szeretett volna tárgyalni a kormány, valamint a bankadóról. Az IMF pedig, aki megszokta Magyarországon, ha azt mondja az uraknak bassz meg egy kecskét, már rohannak is, most meglepődött, hogy valaki tárgyalni akar velük.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 09:49:30

@Senkifia:
"szóval lehet magasztalni a szekfűt, és anyázni a narancsot."

Ki a f*sz magasztalta a szegfűt, bmeg?
Épp az a bajunk, hogy a balf*sz MSZP történelmi rekorddal kapott ki, annyira szarul csinálta, de ez egyben azt is jelenti, hogy akit mindenhatóvá tettünk helyettük, attól SOKKAL többet és jobbat várunk.
Ha elfogadjuk azt, hogy "ha a komcsiknak lehetett, akkor a Fidesznek is lehet", akkor kár, de minimum felesleges volt leváltani őket.
Meg egyébként is, nemcsak két párt van.

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 09:49:55

@peetmaster:
Az pedig, hogy az IMF vezetőinek 95%-a zsidó, aligha a nácik hibája...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 09:52:16

@Muad\\\'Dib: ez így összeesküvés-elmélet. Nem mondom, hogy nem kell tárgyalni, érdekképviselni, sőt a bankadónak sem vagyok ellene, de a náci retorika nagyon bassza a fülemet.
"Gazdasági szabadságharc" meg "idegen tőke" meg "elnyomó zsidók", persze.
Arról meg nem esik szó, hogy a Fidesz se akar reformálni, hátha nem kell mínuszba menni a költségvetéssel.
Amíg az megy, hogy elvből minden rossz, amit a másik oldal csinál, addig meg is érdemeljük, hogy az IMF regulázzon minket.

világoszöld 2010.08.05. 09:53:01

Sajnos kormányunk "orosz rulettet " játszik, de a mi fejünkhőz tartja a pisztolyt. Gyakorlatilag most szeretnének feltalálni valami kapitalizmusfélét, de olyat , ami az " ánti" világban müködött, de hogy ma müködni fog-e , arra senki se tudja a választ. Kisérletezgetnek, ami jól is elsülhet, de nagyobb a valószinüsége annak, hogy rosszul, hisz nincs valós közgazdasági koncepció. Félve írom le ezt a két szót, mert ezek is szitokszóvá váltak , hisz ellentmondanak az álmodozásoknak. DE az is lehet, hogy a választások után előjönnek a valós elképzelések.

Dr.Traktor 2010.08.05. 09:54:38

@Caprica99:

szerintem itt (meg mindehol) kevesebb a fideszes mint gondolnád.

pusztán arról van szó, hogy keményen beindult a média fityeszdémonizálása (ami azért furcsi mert gyak. még nem lehet őket megítélni ily rövid idő után), és bár itt a "környéken" kurva hangosak ezt sehol máshol nem tapasztalni szerencsére.

és nem is igazán értem mire fel megy az ugatás.
1. gyurcsiék jobbak voltak?
2. 4 év múlva újra leadhatod a véleményedet.

a poszthoz meg hozzá sem szólok mert nem érdemes.

toroloco 2010.08.05. 09:55:30

Hát a post az elég béna lett (ez a dizájn ez így biztos? (nem segíti a mondanivalót)) még ha nyomokban tartalmaz is fékezett habzásu igazság foszlányokat.

De a hozzászólások egy része is odabasz rendesen.

A kedvencem:

geszvat 2010.08.05. 00:13:41
"Mi történt? Valamiről lemaradtam?
Nem veszünk fel újabb hitelt az önkormányzati választásokig, és ezért hőzöngsz?"

Az államháztartási hiány és az államadósság finanszírozásához folyamatosan vesz fel a kormány, jelenleg Fidesz, hitelt. Ebben a szent pillanatban is. Ennek semmi köze az IMF-hez. De a Fideszhez sem.

Tényleg van olyan ember magyarországon aki számára ez a tény nem világos?

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 09:57:11

@peetmaster:
Csak az a baj, hogy a "náci retorika" az IMF részéről is legalább olyan jól megy. Szuverén országok kormányait minősítgetik, meg üzengetnek, sőt ha nekik úgy tetszik ellehetetlenítenek intézkedéseket. Nekem meg ez bassza a csőröm. Hogy Európában független demokráciákról beszélni jószerivel már felesleges. Az IMf bármikor tönkretehet, megvehet egy hozzánk hasonló méretű országot, megbuktathat kormányokat, vezetőket. Árulja már el valaki, miért is jó ez nekem. Én nem erre akartam lecserélni a szovjet testvért...

Kalmár 2010.08.05. 09:59:56

@peetmaster: Aha. Jópofa.
Szóval, ha te kölcsönkérsz egy banktól, akkor az teljesen normális, hogy egy üzletkötőt elküld hozzád és jelzi, hogy ne igyál sört csavard lejjebb a konvektort és ezentúl 2 naponta egyél csak....és mi vagyunk a sok hülye?? Ha késünk a részlettel akkor nyafoghat, de így idepofátlankodni és olyan dolgokba beleugatni amihez semmi közük?
Nem érdeklődtek a visszafizetés felől, hanem át akarják venni a gazdasági és pénzügyi vezetést, csak azért mert kötöttünk egy hitel szerződést. Ez nincs benne.
Hihetetlen, hogy a Fidesz iránti utálat lehúzza a rolót és egyesek szerint az jó ötlet, hogy a rekord nyereséggel rendelkező bankok helyett, a rekord adót fizető embereket nyomjuk még jobban le.
Kicsit nem lehetne gondolkodni?
Ezt csinálták az elvtársak évekig. Előbre jutottunk?

világoszöld 2010.08.05. 10:03:35

Bankárkormány után kontárkormány, jól nézünk mi ki , Miki!!!!

egerészölyv 2010.08.05. 10:05:42

Vannak rossz (sőt disznó) gyerekek, akiknek senki nem akar hitelezni, erre megjelenik a Kigyúrt Fickó, hogy ő majd hitelez. Kicsit ugyan drágábban, mint másoknak, de jó lesz elfogadni.

Kalmár 2010.08.05. 10:05:42

@peetmaster: Ezt a Zsidózást meg pont befejezheted.
Soha sehol nem hangzott el Fideszes politikustól ilyesmi.
Tudom, hogy szeretnéd, mert divat a náciktól rettegni, de ezt már az ovisok sem eszik.
Erőltetett.

vidéki suzukis 2010.08.05. 10:05:49

Kiskomcsiknak nem tetszik a rendszer? "El lehet menni!"

egerészölyv 2010.08.05. 10:09:43

@peetmaster: valamit keversz piszkosul. A kirúgott rendező sértettségében fröcsögött ezt-azt Nyugaton, te meg becumiztad, hogy az úgy is van.

rubigan 2010.08.05. 10:19:58

@okostojgli:
a stílusod elég alpári, de nézzük inkább mi a gond a tartalommal.
1/ "a bankok, mint minden gazdasági vállalkozás, a nyereség miatt csinálja. ha ezt állambácsi lenyúlja, akkor nem lesz nyereséges, tehát felszámolja magát, hazamegy. és nem fog hitelezni."
válasz: ahogyan írtam, még így lefölözve is több nyereséget realizál itt, mint otthon. ezért nem megy haza! ez így érthető?

2/ "a magyar leánybankok - most kapaszkodj meg - a nagy magyar monopól mellet kismiskák. vagyis nincs verseny, az történik amit az otp akar. talán találkoztál már emberrel rajtam kívül aki megszüntette otp-s számláját és áment máshoz? továbbá a lakástámogatási rendszer, meg a széchenyi-kártya nem egyéb mint az otp kegyetlen mértékű támogatása. hát persze, hogy nyereséges, nem kicsit, nagyon."
válasz: soha nem volt dolgom az otp-vel, mert drága, rugalmatlan és kőkorszaki. sok vevőnk bankszámlaszámát látom, és az otp aránya úgy 5% alatti. amúgy a bankadó otp-s része kb 30 Mrd forint. az történik amit az otp akar ugye? ő akarja a legtöbbet fizetni ugye? ez így érthető?
3/ "kérdésed nem értem. a "tényleg durva megszorítás" és a "jobban állás" miért zárja ki egymást?"
na itt kezdtem el gyanakodni, hogy a funkcionális analfabetizmus lehet az oka. el tudod olvasni mit írtam, csak nem bírod értelmezni. én azt írtam: horror megszorítások ÉS szarul is áll a költségvetésük, lólépésben adósodnak el, főként románia. most már érted?
4/ ki nem szarja le mennyi a forint árfolyama?! kiszámíthatatlan, az a probléma. mondjuk egy exportőr be merje vállalni a pölö 2 euro/darab árat a konkurencia 2,2-jével szemben? fog-e erősödni a forint? vagy tovább gyengül, mert akkor 1,8-nal még versenyképesebb lenne, még több vevő, amihez nagyobb kapacitás kell, beruházás, újabb melósok felvétele, stb, stb. mit csináljon példabeli vállalkozásunk? marad ennyi az árfolyam, gyengülni vagy erősödni fog a forint? (legújabb pesti vicc: a forint miért nem csinál szinte semmit néhány napja? mert fideszék elmentek szabira)
rögzített árfolyamot szeretnél? menj észak koreába....sehol a világon a kapitalizmusban nincs fix árfolyam. euro/dollár 1,2, majd 1,5, aztán 1,19, most megint 1,32. Érted-e?
5/ "miért is kéne 1 évet várni? nyolc éve mást sem hazudnak, mint hogy egycsapásra mindent megoldanak, csak kerüljenek hatalomra. odakerültek, de elkúrnak mindent. (most éppen nem, mert szabin vannak.) akkor mire föl volt ez a nagy pofázás? másik, ha a fletó féle gazdaság és államháztartás alatt a 13. havit (nyugdíj, fizetés) érted, akkor először is fizettesd vissza ezt a 13. havit (nagy)anyáddal. utána pofázhatsz."
válasz: gyönyörű a stílusod megintcsak.. először adták a 13 havit, aztán elvették, mert nem volt már senki aki hitelezze ezt a nagylelkű gesztust. merthogy saját pénz az sosem volt rá. ezekkel a hitelből finanszírozott intézkedésekkel lökték adósságspirálba az országot. jujj de jól csinálták. kb ezért (is) táncolunk most pengeélen, és ezért ugrál az árfolyam. érted-e?
azért kellene egy évet adni, mert gazdasági folyamatok nem máról holnapra hoznak eredményt. olyan, mintha 8 év folyamatos vedelés és napi 3 doboz cigi után beállítanál az orvoshoz hogy szarul vagy, majd miután előír egy rakás kezelést, és életmódváltást javasol, üvöltözni kezdenél, hogy DE AZONNAL AKAROK JOBAN LENNI ROHADT LÓKUPEC AZ ANYÁDAT!!!! Érted???

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 10:22:26

@Muad\\\'Dib: sajnos az IMF minősítgetéseinek van alapja. Ferenc és Viktor esetén is. Főleg, hogy az utóbbi még büszke is arra, hogy érzelmileg politizál, értelmi helyett.
Mondom, én sok mindent tudnék támogatni, ha racionálisan indokolnák meg, és nem amolyan kurucos módon, érzelmesen.
@Kalmár:
"Soha sehol nem hangzott el Fideszes politikustól ilyesmi."
De jobbikostól igen, és nekik is kell valamit mondani.
Olyat, amit szeretne hallani.
Én meg úgy vagyok vele, hogy ha már uralkodnak rajtam, akkor inkább egy zsidó, mint egy náci.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 10:23:40

@egerészölyv: nem értem, milyen alapon rúgunk ki bárkit, aki már adott kölcsön? És miért vagyunk MI megsértődve, hogy ő megsértődik?
Tán ha nem költenénk többet, mint a bevétel, akkor nem szorulnánk rájuk. Amíg meg de, addig kuss.

Loglift 2010.08.05. 10:29:02

@peetmaster:
Csak 1, egyetlen egy országot mutass nekem ezen a Földön ahol nácik uralkodnak!
Ha szeretnéd én mutatok neked néhányat ahol zsidók.
A zsidókat pusztán azért nem szabad bírálni mert ők voltak a nácizmus legnagyobb áldozatai? 65 évvel ezelőtt!?

rubigan 2010.08.05. 10:29:54

JOBBAN LENNI. bocsánat.
JA, még annyi, hogy fletóéknál nem ugrált az árfolyam 240-ről 318-ra ugye? vagy a logikád szerint jobb lett volna ha beragad ott 315 körül??? okos-e vagy?

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 10:30:36

@peetmaster:
Akár van alapja, akár nem, teljesen irreleváns. Vagy akkor jelentsük ki, hogy csupán részben vagyunk demokrácia. Ugyanis az ő minősítgetéseinek komoly következménye van. Márpedig tudtommal az IMF-et hivatalosan még senki nem tette meg a világ döntnökévé, aki eldönti, hol milyen ember felel meg vezetői pozícióban. Nem hivatalosan persze sokan sejtik, hogy ez így megy...

Loglift 2010.08.05. 10:32:12

@peetmaster:
Egyrészt, nem akarnak kirúgni senkit, csak annak a véleménynek adtak hangot, hogy a kölcsönszerződésre hivatkozava, attól FÜGGETLEN dolgainkba nem hagyjuk, hogy beleszóljanak.
Legalábbis én így látom.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 10:33:10

@rubigan:
"majd miután előír egy rakás kezelést, és életmódváltást javasol, üvöltözni kezdenél, hogy DE AZONNAL AKAROK JOBAN LENNI ROHADT LÓKUPEC AZ ANYÁDAT!!!! Érted???"

Hm. Ha az IMF ír elő életmódváltást, akkor viszont a kurva anyjukat, és azonnal mondjanak le a mekünk adott pénzről, MERT NEKÜNK AZONNAL KELL KÖLTSÉGVETÉSI MOZGÁSTÉR!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 10:34:34

@rubigan: IMFisztán, sokak szerint.
@Loglift: Független, ok, csak a bank se ad hitelt neked, ha nincs üzleti terved.

le73ex 2010.08.05. 10:34:53

"a sok hülye nem érti, hogy nem az IMF adósít el, hanem az a kormány, amelyik többet költ a bevételeinél. Ezt meg eddig mindegyik megtette."

Hmm. Próbáljunk meg a tényeknél maradni, ajánlom olvasgatásra:

www.demokrata.hu/heti-hir/elszallt-az-allamadossag

Idézem:

"[az államadósság] 2001-ben pedig elérte az 52 százalékot, ami mindmáig a legalacsonyabbnak számít."

Nem, nem mindegyik kormány tette meg, bár eddig csak egy kivétel volt, és igen pont az, amelyiket egyes bloggerek szerint "elkaszáltak matekból az érettségi előtt."

Egy dolgot tetszenek elfelejteni: abból hogy az államáztartás hiányra van tervezve még nem következik az államadósság (GDP arányban kifejezett) növekedése. Vajon miért is lehet ez így? Szívesen hagynám, hogy gondolkodjatok rajta (bár valószínűleg azt a választ kapnám, hogy ez lehetetlen, legalábbis az olyanoktól biztos akik azt is komolyan gondolják, hogy csak úgy lehet valakinek adni, hogy közben azt mástól vesszük el), de inkább elárulom a kulcsszavakat: növekedés, infláció.

A 2002 óta ámokfutó kormányok legnagyobb bűne éppen az államadósság elengedése volt (meg az ebbe nem tartozó rejtett adósságok, mint pl. a csodálatos PPP konstrukciók, jövő évtől már csak az M6-os miatt évi százmilliárdot kell fizetünk), csak sajnos ilyen BTK kategória nincs, pedig igény az lenne rá. Innen nagyon nehéz lesz megtalálni a visszautat -ha van egyáltalán-, és nem kell aggódni, ezzel a "fülkeforradalmárok" is tisztában voltak, csodát itt senki sem várt.

A devizahiteleseket meg nem kell megmenteni, remélem egy percig sem gondolták ezt komolyan. Drága lecke volt ez a magyaroknak az árfolyamkockázatról, valószínűleg most már mindenki megtanulta. Egyébként ez is csak egy hatalmas lufi volt (amit sokan előre láttak és figyelmeztettek, dehát akkoriban épp ugrott a Pannon Puma, így senkit sem érdekelt), nagyon sokáig irreálisan erős volt a forint, épp a devizahitelesek miatt, akik amikor vették fel a hitelt nagy mennyiségű forintot vásároltak, most hogy fizetik vissza, forintot adnak el folyamatosan. Na vajon ez milyen hatással volt/van az árfolyamra? Bizony az 5000 milliárd forint sok pénz, azzal már lehet mozgatni a "piacot". Tulajdonképpen igen irónikus a történetben, hogy a piac ők maguk voltak...

Loglift 2010.08.05. 10:35:59

@peetmaster:
"azonnal mondjanak le a mekünk adott pénzről"
Ne haragudj, de te ezt honnan veszed?
Ki kért ilyet az IMF-től???
Nagyon szépen kérek adj meg valamilyen hiteles forrást!

Balage01 2010.08.05. 10:38:49

köcsög zsidó kölök ne ugassál.
ülj le , egyes!!!

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 10:39:59

@le73ex:
A devizahitel kérdése érdekes téma. Természetesen van felelőssége azoknak (nem is kicsi), akik sokat vettek fel, viszont a szerződések pofátlansága már előhozza a bankfelügyeletek felelősségét is. Ugyanis, ha én a cégemmel külföldről hozok be árut, nem háríthatom át az árfolyamkockázatot 100%-ig a partnereimre. Illetve megtehetem, csak akkor nem nálam fognak vásárolni. Viszont, ha megegyezem az összes magyarországi versenytárssal, hogy ők is hárítsák 100%-ban a partnereikre, akkor már jöhet a versenyhivatal és képen vághat(a bankok pedig pontosan ezt tették).

Loglift 2010.08.05. 10:40:04

@peetmaster:
"Független, ok, csak a bank se ad hitelt neked, ha nincs üzleti terved.
"
Ez természetes, de sehol nem kérik, hogy az üzleti tervben szerepeljen az is hogy a megélhetésére fodított összegből mire és milyen arányba költök!!!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 10:43:35

@le73ex: az lehet, hogy az államadósság csökkent akkoriban, de egy olyan kormánytól, ami idióta baromságokba burkolva adja elő a fejlesztéseit, nehéz bármit is komolyan venni. Egyébként valóban az utóbbi 8 év, valamit a régi kormányokra gondoltam főleg.
A Fidesszel az a fő bajon - 95 óta -, hogy érzelmi alapon politizál. Ez még akkor is baj, ha véletlenül jól csinálja, mert mindenki más számára lehetetlenné teszi a tervezést.
@Loglift: ez neked is válasz: ilyen követelést az aljanép, meg a jobbikosok szoktak támasztani, érzelmi alapokon. Márpedig Orbán, mint érzelmi politikus, úgy fogalmaz, hogy ezek az idióták is úgy érezzék, kapnak valamit. Én ennek nagyon nem örülök.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.05. 10:47:00

@Loglift: az viszont szerepel, hogy mennyit költhetsz megélhetésre, meg az is, hogy törvénytelen nem lehetsz.
(A jegybank függetlensége a magyar alkotmánynak ÉS az európai törvényeknek is része. Törvényesen csak a KÖVETKEZŐ gárda fizetéséről lehet dönteni; az amerikai képviselőház sem dönthet a saját AKTUÁLIS fizetéséről, csak a következő választások utáni csapatéról.)
A bankadó egy másik kérdés: azt, mint írtam, támogatom, főleg szolidáris alapon. De nem ezzel a bankellenes, ostoba, aljanépi ideológiával.

ca2 2010.08.05. 10:50:12

Az IMF hány országot is vezetett ki eddig az adósságspirálból? Ja hogy egyet sem?!
Akkor miért is kéne nekünk újabb IMF hitelt felvenni? Akkor fog bennünk bízni a tőkepiac ha felveszünk újabb 20 milliárd euró hitelt? Na ne röhögtessetek már!
Az IMF szívesen hitelez nekünk bármekkora hiányt, ha garantáljuk számukra, hogy a nemzeti jövedelmünk egyre nagyobb részét költjük a tőlük felvett hitelek törlesztésére (kvázi adjuk oda nekik), na de ez nekünk miért lenne jó?
Az IMF által baromira elfogadott szoc-lib gazdaság politika alatt hogyan is alakult az eladósodottságunk?
50%-ról 80-ra nőtt, hála az IMF által is támogatott pü politikának...
Mindeközben 8 év alatt 1 kemény százalékot tudtunk közeledni az EU átlaghoz, amivel az új csatlakozók között tök utolsók vagyunk.
Ez aztán baromi nagy reform kurzus volt!
Olyan hülyéket, akik még mindig ezt képesek ünnepelni is csak az indexen találni.
280-285-nél gyenge a forint? 315-nél a libás kormányzása alatt nem volt gond?
Amikor meg 250-260 volt az árfolyam mást sem hallottunk, mint hogy azért nem fejlődik a magyar gazdaság, mert a szemét Járai szándékosan keresztbe tesz azzal, hogy erős forintot "csinál" a jegybank...
Értem én, hogy ,megélhetési okokból rettegni kell folyamatosan, na de ez azért kicsit hiteltelen!

sabana 2010.08.05. 10:56:14

Fura dolgok ezek, az IMF rengeteg hibas dontest hozott(argentina). A kozgazdasagtan egy kozelitese a gazdasagi folyamatoknak de tobb ponton be lehet latni, hogy elvi nehezsegekbe utkozik.(ez a valsag nem az elso es nem is az utolso, amig nem tudnak jobbat kitalalni a jelenleginel) Emiatt bajos az IMF magabiztossaga a donteseivel kapcsolatban, mert fogalma nem lehet arrol, hogy milyen egyeb kovetkezmenyei lehetnek ha beleavatkoznak egy orszag belugyeibe. Nyilvan Orbanek sem tudnak emiatt 100%-os donteseket hozni, de nekik talan (a kovetkezo valasztasok) valamennyire erdeke, hogy a penzugyi szektoron kivulieknek is kedvezo donteseket hozzon.

Avatar 2010.08.05. 10:59:22

Az IMF-et (és az EU-t) nem kibaszták, hanem kb. két hetes tárgyalássorozat után felállt és hazament, mert a mindenható kormányunknak nem volt komolyan vehető programja, terve az elkövetkezendő másfél évre (vagy még mindig titkolják, nehogy a szocik ellopják és megvalósítsák)...
Pár hónap múlva majd visszajönnek, és újra megkérdezik, hogy sikerült-e már kitalálni, mi hogyan lesz...

A tárgyalások előtti nyilatkozatok:

Varga: "Magyarország jelenlegi helyzetében nem lehet kérdés, hogy hazánknak szüksége van-e az együttműködés meghosszabbítására a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=152130

Navracsics: "A politikus igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Magyarország törekszik-e az IMF/EU-hitelmegállapodás meghosszabbítására."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=152076

Közvetlenül a tárgyalások után:

EU: "számos kérdésben a kormánynak több időre van szüksége, hogy további pontosítással szolgáljon. Emiatt elhalasztották a felülvizsgálat lezárását és egyúttal arról is határoztak hogy helyes lenne folytatni a tárgyalásokat egy későbbi időpontban.
...
Míg a szerkezeti átalakítások iránti elkötelezettség más területeken is tetten érhető, ide értve a közlekedési és az egészségügyi szektort, a küldöttség megállapította, hogy ezekkel kapcsolatban a kormány további pontosítást jelenleg nem tud nyújtani."
europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/964&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

Ekkor még Matolcsy se beszélt hazazavarásról:
"A kormány természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel és az Európai Unióval is."

Vajon hogyan alakult át ez az eseménysor a "hazazavarás legendájává"?

Egyébként Magyarország nem hívta le sem 2009 novemberében, sem 2010 februárban az IMF és az EU által az akkori felülvizsgálatok sikeres lezárása által rendelkezésre álló hitelrészleteket. Ha most is sikeresen lezárták volna a negyedéves felülvizsgálatot, akkor se lett volna muszáj lehívni ezt a pénzt, de legalább a lehetőség meglenne.

le73ex 2010.08.05. 11:10:41

Muad\\:

Teljesen egyetértünk, a törvényhozás mellett a bankfelügyelet is vastagon sáros abban, hogy a bankok ilyen, csak számukra előnyös és maximálisan biztonságot nyújtó szerződéseket köthettek az úgyfelek kárára. Ettől még persze senkinek sem volt kötelező hitelt felvennie, mint ahogy például én sem tettem, mivel csak olyan dolgokat fogyasztottam, amire megteremtettem a pénzt.

peetmaster:

Engem nem zavar, mint ahogy a reklámok sem, mert nem nekem szólnak. A politizálás mindig olyan, amilyen az adott társadalom polgárainak többsége. Ugyanúgy, ahogy a tv műsorok is olyanok, amit a többség kíván. Lehet rossznak tartani egy Mónika show-t például, de ha egyszer arra van többségi igény, hát nincs mit tenni, mint nem nézni, ha mi a kisebbséghez tartozunk. Egyébként nem nagyon értek veled egyet, mert szerintem pont az utóbbi évek alatt lett minden kiszámíthatatlan (hogy mást ne mondjak nem sok olyan ország van ahol éven belül változik az ÁFA kulcs...)

belekotty 2010.08.05. 11:12:33

@zebinho: Mi is volt az IMF hibája Argentína esetében?

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 11:17:46

@le73ex:
Sajnos én pontosan tudom, hogy a "gazdag papa kölykei" között terjedő urban legend-el ellentétben nem csak lcd tévére, meg új kéróra vettek fel emberek hitelt, nagyon sokan komoly kényszer miatt tették ezt meg. Választási lehetőségük pedig nem sok volt (már ami a szerződések érdemi részét illeti).

Muad\\\'Dib 2010.08.05. 11:20:14

@belekotty:
UTFG!!!
"...The International Monetary Fund yesterday admitted that its mistakes helped plunge Argentina deeper into the red during the currency crisis that crippled the country's economy three years ago..."

Avatar 2010.08.05. 11:24:48

@le73ex: "A 2002 óta ámokfutó kormányok legnagyobb bűne éppen az államadósság elengedése volt (meg az ebbe nem tartozó rejtett adósságok, mint pl. a csodálatos PPP konstrukciók, jövő évtől már csak az M6-os miatt évi százmilliárdot kell fizetünk), csak sajnos ilyen BTK kategória nincs, pedig igény az lenne rá."

Na, azért már az előtte regnáló kormánynak is voltak olyan húzásai, ami rejtett adósságokat generált.
Pl költségvetésen kívül elszámolt autópálya építés (igen, a Fidesz és az MSZP is eljátszotta ezt), Utófinanszírozott Széchenyi terv (mi eldöntjük kinek jár pénz, az utód meg majd teljesítsen), államilag támogatott lakáshitel (a támogatás lényegében a magánszemély adósságának egy részét állami adóssággá konvertálja)
De a gázártámogatás is a pénzpazarlás egyik gyönyörű példája volt.

Az mondjuk jó stratégiának bizonyult Orbántól, hogy a kormányzása első felében lényegében nem nyúlt hozzá a Bokros csomag pályájához, és ezeket az osztogatásokat csak a ciklus végén kezdte meg, így ugyanis a hosszú távú hatások nála még nem jelentkeztek.

De ha már az elkúrásokat felemlegetjük, a Megyó féle 100 napos osztogatásokat a Fidesz is megszavazta, és 2006-ban se a szükséges megszorításokról beszélt, hanem 14. havi nyugdíjat ígért... Az egykulcsos adó pedig az ördögtől való ötlet volt a szemükben, amíg az SZDSZ volt annak a fő támogatója...

Gazdasági ígéretekben a Fidesz balról előzte be az MSZPt.

rubigan 2010.08.05. 11:25:16

@peetmaster:
ha a hasonlatnál maradunk, akkor az orvos az a kormány, akit a választópolgárok megszavaztak, hogy ezt jól tették-e és miért szavazták meg az más kérdés. de megszavazták, azaz kiválasztották azt az orvost, akin az életük is múlhat, elvileg 4 évig. az imf meg az egyik prifitéhes korrupt és cinikus gyógyszerügynök, aki nem meggyógyítani akarja a beteget, hanem a SAJÁT gyógyszerét beletömni, és febyegeti az orvost, hogy ha nem tőlem veszel, és nem én mondom meg az adagolást és terápiás kezelés irányát, akkor elintézem ( média, független hahaha hitelminősítők), hogy egy jó darabig a több gyógyszergyár ( azaz a piac) se adjon neked. Aztán ha a beteg meghal, akkor majd dokikám téged lincsel meg a tömeg, és újra visszajövök, hogy "felajánljam" az ÉN gyógyszeremet. Csak sokkal drágábban. Így lehet hogy örül is a visszautasításnak az imf, mert ha bedöntik az országot, jövőre sokkal magasabb kamatra hozhatják a zsák pénzüket megint.
Oh be boldogan egyeztek meg a románokkal, akiknek majdnem a mi deficitcélunk dupláját is mosolyogva elfogadták. Tudom, ott az államadósság hozzánk képest alacsony...de az imf tesz róla, hogy 5 év alatt elérje a 80%-ot. Ami már közelíti a bivalyerős USA szintjét. Ez egy mocskos, kiszámított stratégiai játék, ahol csak a pénz győzhet. Nem kellenek már fegyverek meg katonák, csak oda, ahol nincs jelen a nyugati tőke és bankrendszer.

stim 2010.08.05. 11:36:37

Már az első 3 sor is annyira nyilvánvalóan túlzóan provokatív, hogy ez a szar csak fosként tud folytatódni ezért nem olvastam tovább. A kommentek ezerszer értelmesebbek mint ennek a szarnak a kezdete. Hiába, manapság nem az újságírók írják a cikkeket hanem a kommentelők ingyér'.

le73ex 2010.08.05. 11:48:31

Muad\\\'Dib

Igen, pont ezért tartanám én jó ötletnek a magáncsőd itézményét bevezetni. A jelenlegi rendszer, hogy cégvezetőként (nem bt.) ha rosszul csinálom és csődbe megyek, azzal le van zárva a téma, másnap már próbálkozhatok újra, viszont magánszemélyként egy életen át nyögöm a hibát (APEH vonogat a fizuból) szerintem nem túl igazságos.

Avatar

Én egy szóval sem mondtam, hogy ők tökéletesen csinálták volna, sőt. Viszont egyáltalán nem arra taktikáztak, hogy majd az utánuk jövő MSZP kormány kifizeti, hiszen egy percig sem gondolták, hogy el fogják bukni a választásokat. Az államilag támogatott lakáshitel szerintem éppen arra volt jó, hogy az emberek ne akarjanak olyan devizában eladósodni, amit nem fizetésként kapnak. A gázártámogatás szerintem is igen rossz dolog, az arra szánt pénzt inkább korszerűsítésekre kellett volna (kellene) költeni, mert az hoz a jövőben hasznot. Autópályáépítést azért nem vitték túlzásba, az a mennyiség bőven fizethető volt :) A Széchényi terv pedig elég hasznos volt, nem igazán mondanám ablakon kidobott pénznek.

Mint korábban már írtam engem baromira nem érdekel, hogy mikor mit ígérgetnek, vagy mondanak (nem nekem szólnak...), mivel kormányoztak már, tudtam, hogy mire lehet majd számítani, és eddig nem is lepődtem meg, valószínűleg az őszi választások után sem fogok.

maszop 2010.08.05. 12:11:45

Ejj, de gyenge írás volt ez...

Artie 2010.08.05. 12:18:49

@Rob67: ...ami ugye Rákosi elvtárs találmánya volt.

Oszt hogy ő Jézustól (a Bibliából) lopta, az nem valószínű, valószínűbb inkább, hogy vagy Dzsugasvili vagy Uljanov elvtársaktól.

Lényeg a lényeg: a narancs vörösebb a szegfűnél. Úgy 17 éve.

Fenehorizont 667 2010.08.05. 12:51:08

nem szar érzés segget nyalni? mármint persze, biztosan nem, hisz a seggnyaló valószínű arról van meggyőződve, hogy ő nem is seggnyaló.
de az agyadban, hátul, nem szokott nyomni a tudat? :D

Avatar 2010.08.05. 13:07:10

@le73ex:
Kihagytam a példáim közül a TB járulék drasztikus csökkentését, amivel sikerült olyan lyukat ütni a TBkasszán, hogy minden évben adóként beszedett milliárdokkal kell kiegészíteni, hogy ne dőljön össze...

"Az államilag támogatott lakáshitel szerintem éppen arra volt jó, hogy az emberek ne akarjanak olyan devizában eladósodni, amit nem fizetésként kapnak."
Erre szerintem az a helyes módszer, hogy olyan gazdaságpolitikát követ a kormány, ami nem szívja el a forint forrásokat a piacról a lakosság és a vállalkozók elől, ezáltal a hazai valutában is finanszírozható mértékű kamatláb alakul ki.
De ha a belső megtakarításon túl is hiteleket vesz fel az állam, akkor a forinthitel támogatásával generált állami adósságállományt neki már deviza hitelekből kell finanszírozni, így állami kockázattá válik a magánszemélyek lakáshitel felvétele, lényegében átvállalja az állam az árfolyam kockázatot a magánszférától.

"A Széchényi terv pedig elég hasznos volt, nem igazán mondanám ablakon kidobott pénznek."
Szerintem a Széchenyi terv keretében kiosztott pénzeket adócsökkentés formájában is vissza lehetett volna adni a gazdaságnak, mint mondjuk Szlovákiában tették. Akkor fel se merült volna, hogy elsősorban a baráti cégek jutnak támogatáshoz.
Én sajnos nem tapasztaltam, hogy olyan hú de szuper projektek születtek volna a támogatásból, amik azóta is gőzerővel húznák a gazdaságot.
Persze ez egy olyan kérdés, mint hogy jó üzlet-e milliárdokkal támogatni a Mercedes üzem Magyarországra települését.
Szerintem az állam ne beruházó akarjon lenni, hanem biztosítson egyenlő feltételeket, és a fogyasztók döntsék el vásárlásaikkal, hogy ki érdemli meg a pénzüket. De ez amolyan neolibsi/neokon gazdaságpolitika lenne, és a politikusok nem nagyon verhetnék a nyálukat, hogy mennyire nekik köszönhető a fejlődés...

le73ex 2010.08.05. 14:32:05

@Avatar:

"TB járulék drasztikus csökkentését"

Igazából mindegy hogyan hívod az adókat, mivel úgyis egy kalapba kerülnek, és arra lesz elhasználva, amire akarják. Inkább az az érdekes, hogy kitől mennyi adót szednek, a címkézés lényegtelen.

"Erre szerintem az a helyes módszer, hogy olyan gazdaságpolitikát követ a kormány, ami nem szívja el a forint forrásokat a piacról a lakosság és a vállalkozók elől, ezáltal a hazai valutában is finanszírozható mértékű kamatláb alakul ki."

Ez így igaz, 2004 előtt gyakorlatilag nem is volt a lakosságnak devizahitele. Azt hiszem az már bőven a Medgyessi kormány kiváló gazdaságpolitikájának köszönhető, hogy akkor ismét 12% fölé ment az alapkamat, ami végül a devizahitelek felé lökte az embereket (és természetesen a cégeket is). Ugye ekkor még semmiféle világválság nem volt, nagy volt a növekedés, minden adott volt, hogy különösebb nehézségek nélkül lehessen jól kormányozni.

"De ha a belső megtakarításon túl is hiteleket vesz fel az állam, akkor a forinthitel támogatásával generált állami adósságállományt neki már deviza hitelekből kell finanszírozni"

Miért kellene az államnak deviza hitelt felvenni, amikor bocsáthat ki forint alapú államkötvényt? Persze nem jelen helyzetre gondolok, hanem amikor stabil a gazdaság. Abban egyetértünk, hogy az államadósságot belső megtakarítással kellene fedezni, az lenne az igazán egészséges működés, csak sajnos attól igen messze állunk.

Én nagyon nem vagyok híve a neoliberális gazdaságpolitikának, szerintem az államnak kis mértékben be kell avatkoznia a gazdaságba, és vannak olyan szektorok aminek a közelébe sem szabadna engedni a magánszektort (nyugdíj, eü, alapvető infrastruktúra, mint víz, áram stb). Persze ez már inkább hit kérdése, hogy ki melyik irányvonalat tartja jobbnak, úgyhogy szerintem ebbe ne is menjünk bele, úgyse tudnánk meggyőzni egymást :) (Konfliktuskezelés 1. lecke: hitről nem vitázunk :D)

Avatar 2010.08.05. 17:59:57

@le73ex: "Ez így igaz, 2004 előtt gyakorlatilag nem is volt a lakosságnak devizahitele. Azt hiszem az már bőven a Medgyessi kormány kiváló gazdaságpolitikájának köszönhető, hogy akkor ismét 12% fölé ment az alapkamat, ami végül a devizahitelek felé lökte az embereket (és természetesen a cégeket is)."

Az Orbán kormány előtt pedig forinthitele se nagyon volt a lakosságnak. Mondhatni az volt a kapudrog a devizahitelek felé. ;)
És mint már írtam, a támogatott forinthitelekkel jelentős kockázatokat és költségeket vállalt át a központi költségvetés a magánszférától, aminek a növekedése egy idő után nem volt már fenntartható, finanszírozható. Tudod, épp az ilyen tételek kumulálódásából jön ki a magas államháztartási hiány, meg az ország eladósítása. Ezért kellett módosítani a lakástámogatási rendszert 2004-ben.
Az alapkamat pedig hiába állt vissza 2005 januártól 9% alá (a 2002-es kormányváltáskori szint), sőt szeptemberre lement 6%-ra és jópár hónapig ott is maradt, a deviza hitelek még így is sokkal olcsóbbak voltak.
Egyébként szerintem 2003-ban Járaiék elég furán rángatták az alapkamatot. Hatalmas ugrások, semmi fokozatosság, se az év eleji csökkentésben, se a félévkor és az év végén meglépett emelésekben... Azért ennyire nem volt volatilis a gazdasági helyzet akkor!
(És persze akkor még nem volt erkölcstelen, hogy a jegybankelnök ilyen kirívóan sokat keres...)
en.wikipedia.org/wiki/File:Baserate_Hungary.jpg

Mokker 2010.08.05. 19:54:32

Kicsit régebbi, de szerintem nagyon fog nektek tetszeni, hihi :D
www.youtube.com/watch?v=HLK-2oxgjss
nagyon jellemző a Kedves Vezérre

Arw 2010.08.05. 22:40:56

A bögrés "poénokat" nem értem...miért kaptam volna és kitől? Mellesleg van otthon éppen elég, ha egy újjal hazaállítok lehet elzavarnak.
Az a baj az egésszel, hogy évek óta az megy, hogy ha mást mersz gondolni már kommancs vagy meg fasz, köcsög és egyéb randaságok. Én is elfogadom az ellenérveket, de a nettó anyázásokat a hozzászólások közül törlöm, mert nem idevalók.
Nyilvánvaló, hogy a kis szellemi töpörtyűm nem tetszik mindenkinek, ez ízlés dolga. Mindenkinek nem lehet jót és eleget tenni.
Alapvető bajom a hatalmon lévőkkel az, hogy nem mondanak semmit. Ha már nagyon szorul a hurok, akkor gyorsan előrántanak valamit (ld. 29 pont), ami gyengébb, mint az én írásom. Sajnos ebben az országban választásokat lehet nyerni azzal, hogy: "Csak a Fidesz!", program és elgondolás sem kell hozzá. Most meg ott tartunk, hogy várjuk a csodát és talán majd jobb lesz...napersze!
Nem mondom, hogy az elődök jobbak voltak, bár rosszabbak semmiképpen sem. Hiszen a Népvezér is elismerte Gordon tevékenységét. A válságról pedig sajnos nem a komenisták tehetnek, pedig de jó is volna rájuk verni az egészet.
Szebb jövőt!

Arw 2010.08.05. 22:41:45

@Mokker: Ezért jobban fognak utálni, mint engem...:)

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.06. 00:41:06

@Arw: Ha valóban nem értenéd a "bögrés poént", olvass!

kepviselofunky.blog.hu/2010/01/21/a_vilag_legkommunistabb_nyitokerdese

Ez a szomorú, vagy inkább szánalmas valóság: az MSZP Societas a fizetős troll-kampányt hirdetett.
A játékban való részvétel fontosabb feltételei:
Több név regisztrálása.
Minden néven a Fidesz szidalmazása, az nem baj ha agyatlanok az érvek.

Így eléggé hiteltelenek a ballibes fröcsögések.
Természetesen lehetne érdemben kritizálni a kormányt, a Fidesz sem tökéletes. De az a józanul gondolkodó többség számára egyértelmű,
az MSZP a 8 éves ámokfutásával és katasztrófakormányzásával, a történelem szemétdombjára küldte saját magát (az ő terminológiájukkal élve).

Pont ezért ma jóval megértőbbek vagyunk a Fidesz kormánnyal. A helyzet hasonló a 10 évvel ezelőtti Oroszországhoz. Putyin ott valóban megváltóként érkezett. Előtte már az utcára sem lehetett kimenni biztonságban. Hatalmas munkanélküliség, alkoholizmus és általános pusztulás jellemezte az országot. Ha nem is felelt meg minden intézkedése a liberális-demokrata ideáloknak, az ország masszív többsége egyre jobban kezdett élni Putyin alatt.
süti beállítások módosítása